Wie krijgt wat bij een scheiding?

Volgens Acda en De Munnik is het allemaal niet zo moeilijk, de inboedelverdeling. Die cd was van ons allebei, maar ‘gekregen van mijn moeder dus van mij’. Is het echt zo simpel? Hoe regel je de verdeling en wie krijgt wat na een scheiding?

Als je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan is doorgaans vastgelegd hoe de boedel bij scheiding wordt verdeeld. Maar wanneer je in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de volledige boedel van jullie samen. In overleg bepaal je dan samen wie wat krijgt. Dat gebeurt meestal op het moment dat een van beiden (of jullie allebei) gaat verhuizen. Je doet er goed aan de verdeling in een echtscheidingsconvenant op te nemen. Je Financieel Echtscheidingsadviseur kan jullie daarbij helpen.

In gesprek met je ex-partner
Een wensenlijst is een hulpmiddel bij de inboedelverdeling. Je schrijft daarop de zaken die je graag zou krijgen. Veel spullen kun je waarschijnlijk redelijk goed tegenover elkaar afstrepen. Over zaken die op beide lijsten voorkomen, moet je onderhandelen. Zeker wanneer je in scheiding ligt, is dat niet altijd eenvoudig. Ook al omdat het lastig is een duidelijke waarde aan spullen toe te kennen. Die 10 jaar oude bank, is die even veel waard als de laptop? Vaak is het een kwestie van geven en nemen.

Vergoeding voor de vertrekker?
Meestal behoudt degene die in het huis blijft wonen, het meubilair. Degene die vertrekt, moet dus nieuwe meubels kopen en kan daar een financiële vergoeding voor verlangen. Besef wel dat de achterblijver met tweedehands spullen blijft zitten. De economische waarde daarvan is veel lager en spullen zijn op korte termijn mogelijk aan vervanging toe. Een volledige vergoeding van het meubilair voor degene die vertrekt, is dus meestal niet reëel.

Bijzondere boedel
Een gevoelig onderwerp vormt vaak een huisdier. Wanneer beide partners zich eigenaar voelen van de hond en er allebei aan zijn verknocht, kan het lastig zijn om de hond te ‘verdelen’. Een bezoekregeling of ‘co-ouderschap’ kan dan een oplossing zijn.

De blikken bolide
Auto’s behoren niet tot de inboedel, maar ze moeten wel worden verdeeld. Wanneer een huishouden twee auto’s heeft, nemen beide (ex-)partners doorgaans hun eigen auto mee. Maar vaak is er een verschil in waarde tussen beide wagens. Dat verschil in waarde moet wel worden verrekend.

Van mijn moeder, dus van mij?
En hoe zit dat nou met die cd van Acda en de Munnik? Dat hangt af van de huwelijksvorm. Bent je in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn erfenissen niet van jullie allebei. Die cd die je van je moeder hebt gekregen, is dus van jou. Deze huwelijksvorm is sinds 2018 standaard, maar het is mogelijk daarvan af te wijken. Vóór 2018 was de standaard algehele gemeenschap van goederen en die huwelijksvorm kent andere spelregels. Gekregen en geërfde spullen behoren dan tot de gezamenlijke boedel. Een instrument, sieraden en dus ook een cd zijn daarom niet vanzelfsprekend van jou. Ook niet als je die van je moeder hebt gekregen. Wel zal jullie echtscheidingsadviseur zoveel mogelijk bepleiten dat dergelijke spullen naar de oorspronkelijke ontvanger gaan.

Meer weten over advies bij echtscheiding? Lees er hier meer over.