Zoals iedereen wel weet zijn de prijzen van energie door verschillende oorzaken de afgelopen periode sterk gestegen. Deskundigen houden er rekening mee dat de prijzen van gas en olie in de komende jaren hoger blijven dan wij gewend waren. De kosten van energie maken daardoor een groter deel uit van je woonlasten. Veel mensen zijn hierdoor op zoek naar mogelijkheden om hun huis energiezuiniger te maken, om hiermee een lagere energierekening te realiseren. Daarnaast draagt het verduurzamen van je woning natuurlijk bij aan een beter klimaat, meer wooncomfort en een stijging van de waarde van je huis.

Verduurzamingsmogelijkheden
Er zijn heel veel mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken. Naast je eigen “energie-gedrag” zijn de belangrijkste maatregelen om je woning te verduurzamen onder meer het aanbrengen van:
– Warmtepomp
– Zonnepanelen
– Spouwmuurisolatie
– Dakisolatie
– Vloerisolatie
– HR++ beglazing

Hoe te financieren?
Maatregelen om je woning energiezuiniger te maken zijn feitelijk een investering. Je maakt nu kosten maar na een bepaalde periode heb je deze investering terugverdiend doordat de energielasten maand na maand lager zijn dan voorheen. Daarnaast zie je dat er steeds grotere verschillen ontstaan in de waarde van woningen die wel en niet energiezuinig zijn. Hoe nu deze investering te betalen? Er zijn verschillende mogelijkheden om de kosten te financieren. Wij zetten onderstaand de belangrijkste voor je op een rij.

Spaargeld
Het is belangrijk om te beschikken over voldoende spaargeld om onverwachte calamiteiten op te vangen. We noemen dit een financiële buffer. Maar het kan zijn dat je (veel) meer spaargeld hebt dan deze noodzakelijke financiële buffer. Spaargeld levert op dit moment nauwelijks rente op. In zo’n situatie kan het aantrekkelijk zijn om de kosten van het verduurzamen van je woning (deels) uit eigen middelen te betalen.

Hypotheek
Koop je een woning en sluit je daarvoor een hypotheek af, dan kun je ervoor kiezen om een hoger bedrag te lenen en dit te gebruiken om je woning energiezuiniger te maken. Door een annuïteiten- of lineaire lening hiervoor af te sluiten, los je maandelijks af op de lening en is de rente die je betaalt aftrekbaar. De kosten van het verduurzamen van je woning kun je hiermee over een langere tijd uitsmeren terwijl je wel direct profiteert van de besparingen. Ga je niet verhuizen maar wil je je huidige woning verduurzamen, dan kun je een verhoging van je lopende hypotheek aanvragen bij de bank. Door het geld voor de verduurzaming te lenen, houd je je spaargeld in tact. Er zitten wel eenmalige kosten vast aan een verhoging van je hypotheek.

Persoonlijke lening
In bepaalde situaties kan het aantrekkelijk zijn om de benodigde investering te financieren door middel van een persoonlijke lening. De rente van een persoonlijke lening is hoger en de looptijd is korter dan bij een hypotheek. Dit maakt dat de maandlasten hoger zijn dan wanneer je het geld leent via je hypotheek. Daarnaast wordt de lening geregistreerd in het BKR. Een voordeel is dat de lening eerder is terugbetaald, en dat je bij een persoonlijke lening altijd boetevrij extra mag aflossen. Daarnaast zijn er geen eenmalige kosten bij het afsluiten van een persoonlijke lening.

Subsidies & leningen via gemeenten
Tot slot zijn er, afhankelijk van de gemeente waarin je woont, verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden via o.a. de gemeente, SVn en het Warmtefonds.

Persoonlijk advies
Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden om de kosten van energiebesparende maatregelen te financieren. Wat voor jou een passende keuze is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je eens kijken wat in jouw situatie mogelijk en aantrekkelijk is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen er je meer over in een vrijblijvend gesprek!

Particuliere klant bij MJFP

Wij bieden u als particuliere klant een volwaardig financieel dienstenpakket aan en nemen u de zorg voor uw financiële zaken daadwerkelijk uit handen! U kunt bij ons terecht voor advies over uw hypotheek, verzekeringen, pensioen, vermogen, krediet en meer. Zo heeft u alles dus onder één dak wat veel van onze klanten erg prettig vinden.

In het menu aan de linkerkant kunt u de keuze maken voor het onderwerp waar u graag meer over wilt weten.