Veelgestelde vragen over echtscheidingsadvies

Graag leggen wij door middel van onderstaande veelgestelde vragen uit hoe wij u van dienst kunnen zijn op het gebied van echtscheidingsadvies.

1. Op welke gebieden geeft MJFP advies bij echtscheiding?
De focus van onze advisering bij echtscheiding ligt op het financiële en fiscale aspect. Wij brengen uw volledige financiële en fiscale situatie in kaart en stellen in samenspraak met beide partijen de verdeling op, waarin wordt bepaald wat er gebeurt met zaken als uw woning, pensioen, spaartegoeden, inboedel, auto(s), etc.

Daarnaast kunnen wij u (indien gewenst) individueel aanvullend advies geven over uw nieuwe financiële situatie. Zo kunnen wij u bijv. adviseren over de hypotheek voor uw nieuwe woning, de verzekeringen die u nodig heeft, hoe uw pensioensituatie er nu uitziet, etc.

2. Welke aspecten van een echtscheiding kan MJFP níet voor mij regelen?
Wanneer u gehuwd bent, dient er een officieel verzoek tot echtscheiding te worden ingediend bij de rechtbank, en dient het echtscheidingsconvenant te worden opgesteld, waarin de overeengekomen verdeling (zie vraag 1) wordt vastgelegd. Dit dient te geschieden door een advocaat. Wij kunnen u doorverwijzen naar een goede en betaalbare advocaat en stemmen alles inhoudelijk voor u af met de advocaat zodat de kosten hiervan voor u beperkt blijven.

3. Kan MJFP mij ook helpen bij het emotionele aspect van een echtscheiding?
De adviseur van MJFP is niet opgeleid om u volledig te ondersteunen bij het emotionele aspect en de verwerking van een echtscheiding. Uiteraard komt dit aspect meestal wel ter sprake, maar voor een professionele begeleiding op dit gebied kunt u het beste terecht bij een specialist.

4. Regelt MJFP ook de partner- en/of kinderalimentatie?
Wij kunnen in het echtscheidingstraject zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie voor u vaststellen en regelen.

5. Wij willen alles graag goed regelen voor ons kind/onze kinderen. Kan MJFP ons hier ook bij helpen?
Wij kunnen samen met u een ouderschapsplan opstellen, waarin alle zaken rond de kinderen wordt geregeld. Denkt u dan bijv. aan een regeling omtrent waar de kinderen wanneer wonen, hoe alles geregeld is rond de zorg voor de kinderen, de kinderalimentatie, de verdeling van de kosten tussen beide ex-partners, etc.

6. Wat kost een echtscheiding adviestraject bij MJFP?
Wij spreken vooraf een uurtarief met u af dat zal worden gehanteerd tijdens het adviestraject. De uren die aan het echtscheidingsadvies worden besteed worden zorgvuldig door ons bijgehouden. Wanneer er een advocaat dient te worden ingeschakeld voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant (zie vraag 2) dan ontvangt u aanvullend een nota van de advocaat. Dit tarief (meestal ook op uurbasis) spreekt u met de desbetreffende advocaat af.

Staat uw vraag hier niet bij? Neemt u dan gerust contact met ons op en stel uw vraag. Wij staan u graag te woord!