Onlangs is de Wet toekomst pensioenen aangenomen, en ingegaan per 1 juli 2023. Niet voor iedereen de meest interessante materie, maar toch loont het om je er eens in te verdiepen.

Wat verandert er in grote lijnen?
Het nieuwe pensioenstelsel wordt individueler. Elke deelnemer in een pensioenregeling via een werkgever krijgt een eigen pensioenpot, waarin zijn of haar eigen premie wordt gestort en vervolgens belegd. Alle pensioenregelingen worden beschikbare premieregelingen. Dit betekent dat er alleen afspraken worden gemaakt over de premie die werkgever en werknemer betalen voor het pensioen. Er wordt vooraf geen pensioenuitkering meer toegezegd. Daarnaast mag je straks tot 10% van je pensioenpotje in één keer opnemen op je pensioendatum. Het pensioen dat je daarna krijgt, wordt dan natuurlijk wel lager.

Pensioenopbouw in eigen beheer: lijfrente
Naast de AOW en de eerder genoemde werkgeversregeling bestaat er ook de mogelijkheid om zelf (aanvullend) pensioen op te bouwen, in de vorm van een lijfrenteproduct. Dit kan interessant zijn als je zelfstandig ondernemer bent, of als je werkgever geen of slechts een beperkte pensioenregeling kent. Met een lijfrente kun je dan fiscaal aantrekkelijk je pensioeninkomen aanvullen. Je mag namelijk binnen bepaalde grenzen de ingelegde premies jaarlijks aftrekken van je inkomen in Box 1. Na pensioendatum koop je met het opgebouwde kapitaal een lijfrente uitkering aan. Over deze maandelijkse uitkering betaal je wel belasting. Het fiscale voordeel zit in het feit dat het belastingtarief waartegen je de inleg in mindering mag brengen vaak hoger is dan het tarief waartegen de uitkering later wordt belast. Daarnaast is lijfrentekapitaal vrijgesteld van belasting in Box 3 (vermogensheffing). Wat gaat er nu veranderen in de regels voor lijfrentes?

Jaarruimte
Het maximale bedrag dat je jaarlijks mag inleggen in je lijfrente (de zogeheten jaarruimte) wordt fors verruimd van 13,3% naar 30% van je inkomen. Om een beeld te geven: voor iemand met een bruto jaarinkomen van € 50.000,- die geen pensioen opbouwt bij een werkgever, stijgt de jaarruimte van € 4.835,- naar € 10.906,-. Een ruime verdubbeling dus. Dit biedt kansen om een hoger pensioen op te bouwen en te profiteren van een hoger fiscaal voordeel.

Reserveringsruimte
Daarnaast is ook de reserveringsruimte verruimd. Als je in een jaar je jaarruimte niet (volledig) benut, dan mag je dit later alsnog benutten. Voorheen mocht je deze niet-gebruikte jaarruimte tot 7 jaar later alsnog benutten. Dit wordt nu 10 jaar. Het maximale bedrag dat je van eerdere jaren mag benutten is ook verhoogd: van € 8.065,- naar € 38.000,-.

Inleggen tot 5 jaar na AOW leeftijd
Je mag tot 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd lijfrentepremie inleggen. Tot nu toe lag die grens bij de AOW-leeftijd. Je kunt dus langer pensioen opbouwen via een lijfrente.

Persoonlijk advies
De nieuwe Pensioenwet heeft voor iedereen gevolgen. Wil je weten wat het voor jouw persoonlijke situatie betekent? Wij geven je graag inzicht. Neem contact met ons op voor het plannen van een vrijblijvende afspraak!

Particuliere klant bij MJFP

Wij bieden u als particuliere klant een volwaardig financieel dienstenpakket aan en nemen u de zorg voor uw financiële zaken daadwerkelijk uit handen! U kunt bij ons terecht voor advies over uw hypotheek, verzekeringen, pensioen, vermogen, krediet en meer. Zo heeft u alles dus onder één dak wat veel van onze klanten erg prettig vinden.

In het menu aan de linkerkant kunt u de keuze maken voor het onderwerp waar u graag meer over wilt weten.