Heb je nog een Levensloopregeling? Let dan op, de huidige overgangsregeling loopt tot 1 januari 2022!

Wat is de levensloopregeling ook al weer?
Met de levensloopregeling kon je als werknemer een deel van je brutosalaris sparen voor onbetaald verlof. Dit kon bijvoorbeeld worden ingezet om eerder te stoppen met werken, tijdelijk minder te werken of voor een sabbatical. Hier kwam ook een stukje belastingvoordeel bij kijken; over dit bedrag hoefde je namelijk geen belasting te betalen en per gespaard jaar kreeg je zelfs een extra korting.

In 2012 is de levensloopregeling afgeschaft en is er een overgangsperiode van 10 jaar afgesproken. Deze overgangsperiode bereikt eind dit jaar de einddatum.

Wat kun je nu nog doen als je een levensloopregeling hebt?
Uiterlijk op 1 november 2021, of eerder als je eerder de AOW leeftijd bereikt, moet het hele tegoed zijn uitgekeerd of omgezet. Mocht er nog een saldo aanwezig zijn in de levensloopregeling op 1 november 2021 dan wordt dit bedrag ineens uitgekeerd en belast. Er zijn vier mogelijkheden om gebruik te maken van de levensloopregeling danwel te zorgen dat de belastingdruk beperkt wordt.

  1. In overleg met je werkgever kan dit tegoed worden ingezet om tijdelijk minder of niet te werken (levensloopverlof). Je blijft in dienst van je werkgever en die betaalt het gewone bruto salaris. Dit wordt echter gefinancierd vanuit de levensloopregeling.
  2. Via een omweg kun je dit bedrag in een lijfrenterekening/-polis storten. Je laat het levenslooptegoed uitkeren en als je nog voldoende jaarruimte/reserveringsruimte hebt kun je dit bedrag gebruiken om vervolgens een lijfrente opbouwproduct mee aan te kopen. De uitkering vanuit de levensloop wordt bij je inkomen opgeteld maar als je dit vervolgens (mits je binnen de jaarruimte danwel reserveringsruimte blijft) stort in een lijfrentepolis of -rekening dan wordt dit bedrag weer in mindering gebracht op je bruto loon.
  3. Bij sommige pensioenregelingen is het mogelijk om het levenslooptegoed te gebruiken om een pensioentekort aan te vullen. Dit moeten de levensloopregeling en het pensioenreglement van de pensioenuitvoerder toestaan.
  4. Als je het levenslooptegoed laat uitkeren dan heb je dit jaar een hoger bruto inkomen. Er is dan ook een mogelijkheid om voor middeling te kiezen. Hierbij wordt gekeken hoeveel inkomstenbelasting je over het inkomen van de afgelopen drie jaar zou moeten betalen. Het teveel betaalde kan dan worden teruggevraagd.

Heb je nog een levensloopregeling en wil je graag advies over je mogelijkheden? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs!

Particuliere klant bij MJFP

Wij bieden u als particuliere klant een volwaardig financieel dienstenpakket aan en nemen u de zorg voor uw financiële zaken daadwerkelijk uit handen! U kunt bij ons terecht voor advies over uw hypotheek, verzekeringen, pensioen, vermogen, krediet en meer. Zo heeft u alles dus onder één dak wat veel van onze klanten erg prettig vinden.

In het menu aan de linkerkant kunt u de keuze maken voor het onderwerp waar u graag meer over wilt weten.