Starters op de woningmarkt hebben het afgelopen half jaar weer meer huizen kunnen kopen. Dit kwam door (licht) gedaalde woningprijzen, hogere inkomens en ruimere leennormen. Daarnaast hebben starters de laatste tijd minder concurrentie gehad van beleggers, omdat beleggers door de nieuwe belastingmaatregelen eerder panden verkopen dan kopen. Over het algemeen dus goed nieuws! Maar toch kan het voor een starter in deze markt nog steeds lastig zijn om een betaalbare woning te vinden, vooral voor alleenstaande starters. Hier kan de Starterslening wellicht uitkomst bieden! Veel gemeenten bieden een Starterslening aan waarmee die eerste woning tóch mogelijk wordt.

De Starterslening: wat is dat precies?
Een Starterslening is een aanvullende (hypothecaire) lening naast je hypotheek bij de bank, en overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van het huis en het maximale bedrag dat je bij de bank kunt lenen. De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten over de Starterslening. Na deze drie jaar start je in principe met het betalen van de rente en aflossing. Kun je op dat moment de maandlast nog niet dragen? Dan vraag je een hertoetsing aan. Blijkt uit de hertoetsing dat je de maandlasten van de Starterslening nog niet (volledig) kunt dragen, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je (tijdelijk) een lagere maandlast gaat betalen die wel past bij je inkomen.

Ruim 250 gemeenten (waaronder Nijmegen, Beuningen, Heumen en Wijchen) bieden de Starterslening aan, waarbij iedere gemeente zijn eigen voorwaarden kan bepalen. Zo bepaalt de gemeente bijvoorbeeld wat de maximale koopsom van een woning is, en hoe hoog de Starterslening mag zijn. De maximale Starterslening is vaak ± € 30.000,-. Sommige gemeenten hanteren een leeftijdsgrens.

Aan het afsluiten van een Starterslening zijn wel eenmalige kosten verbonden. Zo zijn er afsluitkosten van € 750,-. Daarnaast betaal je NHG borgtochtprovisie over de lening (0,6% van de leensom) en is een aanvullende hypotheekakte nodig bij de notaris. Je kunt een Starterslening alleen afsluiten in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betreft woningen met een koopsom tot maximaal € 405.000,- in 2023.

Persoonlijk advies
Heb je als starter een woning op het oog die net boven je budget lijkt, neem dan contact met ons op! Samen bekijken we de mogelijkheden.

Particuliere klant bij MJFP

Wij bieden u als particuliere klant een volwaardig financieel dienstenpakket aan en nemen u de zorg voor uw financiële zaken daadwerkelijk uit handen! U kunt bij ons terecht voor advies over uw hypotheek, verzekeringen, pensioen, vermogen, krediet en meer. Zo heeft u alles dus onder één dak wat veel van onze klanten erg prettig vinden.

In het menu aan de linkerkant kunt u de keuze maken voor het onderwerp waar u graag meer over wilt weten.