Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben we er heel wat zorgen bij gekregen. Op de eerste plaats natuurlijk over onze gezondheid en die van onze naasten. Maar ook zorgen als het gaat om financiële zaken.

We merken dat mensen met veel vragen zitten. Gaat de (hypotheek)rente omhoog of juist niet? Is het verstandig om mijn hypotheek nu over te sluiten naar een lagere rente? Heeft de coronacrisis gevolgen voor de woningmarkt? Wat zijn de mogelijkheden als mijn inkomen door de crisis daalt en ik mijn hypotheek niet meer kan betalen? Een greep uit de vragen die wij regelmatig voorbij zien komen. We gaan er hieronder (kort) op in.

Corona en de woningmarkt
Vooralsnog lijken de effecten van de coronacrisis op de woningmarkt mee te vallen. In de praktijk betekent dit dat de huizenprijzen in de periode half maart-half april ongeveer gelijk zijn gebleven. Niemand weet natuurlijk of dit zo blijft. Maar de situatie op de Nederlandse woningmarkt nu is niet te vergelijken met die tijdens de crisis van 2008. Dat komt vooral doordat de woningnood in Nederland anno 2020 veel hoger is. Er is in ons land momenteel een tekort van zo’n 315.000 huizen. Dat is ruim twee keer zo veel als tijdens de kredietcrisis. De vraag naar huizen is dus groter dan het aanbod.

Dit neemt niet weg dat de coronacrisis op termijn wel invloed kan hebben op de woningmarkt als mensen de koop van een huis op grote schaal gaan uitstellen door onzekerheid over hun inkomen, of als de huidige prijzen niet langer betaalbaar zijn doordat de inkomens dalen. Zo’n scenario leidt uiteindelijk tot dalende huizenprijzen. Dit zien we tot op heden niet gebeuren, maar zal de komende maanden moeten blijken. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet.

De renteontwikkelingen en oversluiten
Sinds het begin van de coronacrisis hebben veel banken de hypotheekrente wat verhoogd. Deze (kleine) stijging is het gevolg van ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Inmiddels zien we dat de rente weer redelijk is gestabiliseerd en nog steeds erg laag is.

De wat stijgende rente heeft veel mensen ertoe aangezet om te kijken of het interessant is hun hypotheek over te sluiten nu de rente nog laag is. Ben je ook benieuwd of oversluiten voor jou interessant is? Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige rente die je betaalt en de hypotheekvorm die je hebt. Wij zoeken het graag (vrijblijvend) voor je uit! We berekenen wat de kosten van oversluiten zouden zijn, en welk voordeel het je oplevert. Vervolgens adviseren we je over wat verstandig is om te doen, waarbij we ook alternatieven zoals bijvoorbeeld rentemiddeling meenemen in ons advies.

Uitstel van betaling hypotheek
De coronacrisis zorgt ervoor dat er mensen zijn die een (forse) teruggang in hun inkomen ervaren. Met name zzp’ers, flexwerkers, uitzendkrachten en (kleine) ondernemers kunnen door de crisis mogelijk in de financiële problemen komen. Soms is de nood zo hoog, dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Gelukkig hebben veel banken en de overheid hiervoor een tijdelijke oplossing bedacht. Veel aanbieders van hypotheken bieden aan klanten de mogelijkheid om hun betalingen tijdelijk te verlagen of op te schorten. Banken die dit doen, hanteren vaak een termijn van drie tot maximaal zes maanden voor het uitstel van de betalingen. Als je de hypotheekbetaling tijdelijk opschort, moet je het geld later uiteraard alsnog betalen. Zit jij in een dergelijke situatie en wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden bij jouw bank.