Bij het afsluiten van je hypotheek is er samen met jou gekeken naar je persoonlijke situatie en wensen op dat moment, en is er rekening gehouden met veranderingen in de jaren daarna die op dat moment bekend waren. Bij het ingaan van je hypotheek sloot deze dan ook prima aan bij je situatie. Een hypotheek sluit je echter af voor een langere periode. In de jaren na het afsluiten kunnen zich allerlei veranderingen voordoen waardoor de hypotheek mogelijk minder goed bij je past. Het is dan ook verstandig om met enige regelmaat samen met ons te kijken of je hypotheek nog steeds aansluit bij je wensen en of je voldoende profiteert van de actuele ontwikkelingen in de markt. Wat zijn belangrijke aandachtspunten op dat gebied?

Je wilt profiteren van de lage rente
De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Het kan zo zijn dat je op dit moment een (veel) hogere rente betaalt, en dat het volgende moment waarop de rente opnieuw wordt vastgesteld (rentevastperiode) pas over enkele jaren is. Het risico bestaat dat op dat moment de hypotheekrente weer gestegen is. Je kunt in dat geval overwegen om nu je bestaande rentecontract open te breken en voor een lange periode, bijvoorbeeld 20 jaar of langer, de rente op het huidige lage niveau vast te zetten. Daarmee verkrijg je zekerheid over de hypotheeklasten voor een langere periode. Er zijn verschillende mogelijkheden op dit gebied, waaronder rentemiddeling (bij sommige partijen) en oversluiting van je lening naar een andere geldverstrekker. Hier zitten wel kosten aan verbonden. Wij kunnen je voor je berekenen wat voor jou interessant is.

Eindigt je rentevaste periode?
Een aantal maanden voordat je rentevastperiode afloopt krijg je een verlengingsvoorstel van je bank voor een volgende rentevaste periode. Dit is meteen een goed moment om te kijken of je huidige hypotheek en manier van aflossen nog steeds passen bij jouw situatie. Samen met jou bekijken we wat de mogelijkheden zijn.

Is je woning in waarde gestegen en/of heb je (extra) afgelost?
Gelet op de marktontwikkelingen is de kans zeer groot dat je woning de laatste jaren in waarde is gestegen. Het kan zijn dat een risico-opslag onderdeel is van je huidige rentetarief. Hoe hoger je leensom is in verhouding tot de waarde van je woning, des te groter het risico voor de bank. In veel gevallen rekent de bank een hoger rentetarief. Als de waarde van je woning stijgt, kan deze risico-opslag mogelijk worden verlaagd. Als je tussentijds hebt afgelost op je lening, kan dit ook bijdragen aan een lagere risico-opslag. Sommige banken passen dit automatisch aan, maar veel ook niet. Is de waarde van je woning gestegen en/of heb je (extra) afgelost op je hypotheek? Neem dan contact met ons op om te zien of je rentetarief verlaagd kan worden. Dit geldt overigens niet voor hypotheken met NHG; daarbij heb je al het laagste rentetarief.

Verandering van inkomen
De ontwikkeling van je inkomen kan heel anders verlopen dan bij het afsluiten van de hypotheek was voorzien. Ook nu tijdens de coronacrisis zien we dat inkomens soms fors kunnen teruglopen. Wordt je inkomen, bijvoorbeeld door ziekte of werkloosheid, lager, dan kunnen de hypotheeklasten te zwaar worden.  Bespreek dit dan zo snel mogelijk met ons. Hoe eerder wij met je hierover mogen meedenken hoe meer alternatieven wij, eventueel samen met de geldverstrekker, kunnen bekijken. Zo kun je wellicht betalingsproblemen voorkomen.

Met pensioen
Wanneer je met pensioen gaat, daalt zeer waarschijnlijk je besteedbare inkomen. Ook verandert er op dat moment e.e.a. op het gebied van belastingen én zal het juist in die fase vaak voorkomen dat er een einde komt aan de maximale 30-jaarstermijn dat je de hypotheekrente mag aftrekken. Je netto woonlasten zullen daardoor over het algemeen stijgen terwijl je inkomen juist daalt. Het is dan ook verstandig om minimaal 10 tot 15 jaar voor de beoogde pensioendatum te bekijken wat de gevolgen van je pensioen zullen zijn voor de betaalbaarheid van je hypotheek en je hier op tijd op voor te bereiden. Bijvoorbeeld door nu aanvullend te gaan sparen of beleggen voor later, of door tussentijds af te lossen op je hypotheek.

Verandering van samenstelling van je gezin
De samenstelling van je gezin kan veranderen. Er is bijvoorbeeld gezinsuitbreiding op komst waardoor je behoefte krijgt aan een financiering voor een verbouwing van uw woning. Of je hebt besloten je relatie of huwelijk te beëindigen. Zulke veranderingen hebben altijd gevolgen voor je hypotheek. In een gesprek bespreken wij graag de mogelijkheden.

Aflosvorm
Misschien heb je in het verleden wel een beleggingshypotheek afgesloten, en twijfel je of beleggen nog wel bij je past. Of heb je in het verleden een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek afgesloten en wil je graag advies of het verstandig is om (meer) maandelijks te gaan aflossen. Het kan ook zijn dat je juist graag wilt weten of je je maandlasten kunt verlagen door een stukje van je annuïteitenhypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije lening. Wij kunnen kijken of je huidige hypotheek nog steeds goed bij je past en je vertellen welke mogelijkheden er zijn.

Onderhoudsgesprek
Heb je een hypotheek en is het alweer een tijdje geleden dat samen met jou is bekeken of je hypotheek nog aansluit bij je persoonlijke situatie en wensen op dit moment? Dan gaan wij graag met je in gesprek. Wij lopen dan samen met jou alle belangrijke punten door en bekijken waar wij je hypotheek voor je kunnen verbeteren en kosten voor je kunnen besparen. Maak gerust een vrijblijvende afspraak!

Particuliere klant bij MJFP

Wij bieden u als particuliere klant een volwaardig financieel dienstenpakket aan en nemen u de zorg voor uw financiële zaken daadwerkelijk uit handen! U kunt bij ons terecht voor advies over uw hypotheek, verzekeringen, pensioen, vermogen, krediet en meer. Zo heeft u alles dus onder één dak wat veel van onze klanten erg prettig vinden.

In het menu aan de linkerkant kunt u de keuze maken voor het onderwerp waar u graag meer over wilt weten.