Als je een hypotheek wilt opnemen, kijkt de geldverstrekker naar je huidige inkomen uit loondienst of onderneming om te berekenen of de gewenste hypotheek haalbaar is. Wat veel mensen echter niet weten is dat als je binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, de geldverstrekker ook gaat toetsen of de hypotheek haalbaar is op basis van je toekomstige pensioeninkomen. En als dat opgebouwde pensioeninkomen tegenvalt, kan het zomaar zijn dat daardoor de gewenste hypotheek alsnog niet haalbaar is. Erg vervelend!

Laag pensioeninkomen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand een laag pensioeninkomen heeft. Wellicht heb je een aantal jaren in het buitenland gewoond, en mist er daardoor een stuk AOW (en werkgeverspensioen). Of er is sprake van een forse inkomensstijging door de jaren heen, waarbij het opgebouwde pensioen is gebaseerd op het gemiddelde inkomen (de bekende middelloonregeling). Dat gemiddelde inkomen is vaak lager dan het salaris aan het einde van je carrière. Het kan ook zo zijn dat je bent gescheiden en je ex-partner een deel van het opgebouwde pensioen toegekend heeft gekregen. Ook zien we vaak dat ondernemers te weinig opzij hebben gezet voor hun pensioen. Hierdoor kan het pensioeninkomen (fors) lager uitvallen dan het huidige inkomensniveau. En dat kan dus problemen geven bij een hypotheekaanvraag.

Op tijd handelen!
Het is van belang om deze termijn van 10 jaar vóór je AOW-gerechtigde leeftijd goed in de gaten te houden. Komt deze termijn voor je in zicht, en wil je graag nog een keer verhuizen? Wij maken graag een analyse van je (pensioen)inkomen en woonwensen, om te beoordelen of het nodig is actie te ondernemen. Dit geldt ook wanneer je bijvoorbeeld een verhoging van je hypotheek wilt opnemen om je huidige woning te verbouwen; laat hier op tijd naar kijken.

Ook na deze termijn: voldoende mogelijkheden
Dit betekent natuurlijk niet dat er niets mogelijk is als je over minder dan 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, of als je al met pensioen bent. De mogelijkheden hangen helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Ook na deze termijn is er uiteraard van alles mogelijk op het gebied van hypotheken; bij een lager pensioeninkomen zijn geldverstrekkers vaak bereid om mee te denken en er zijn verschillende maatwerkoplossingen mogelijk. Ook wordt er regelmatig een soepelere inkomenstoets toegepast na pensioendatum. Er bestaan op dit punt grote verschillen in het acceptatiebeleid tussen de verschillende geldverstrekkers. Wij kennen alle ins en outs en helpen je graag verder!

Pensioenopbouw: houd een vinger aan de pols
Daarnaast is het uiteraard van groot belang dat je gedurende je werkende leven regelmatig laat controleren hoe jouw pensioenopbouw ervoor staat. Is de pensioenregeling die je werkgever aanbiedt voldoende? Of is het nodig om in eigen beheer, bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrenteproduct, aanvullend pensioen op te bouwen? Hoe bouw ik als ondernemer een goed pensioen op? Wij kunnen je hier goed over adviseren.

Afspraak
Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Particuliere klant bij MJFP

Wij bieden u als particuliere klant een volwaardig financieel dienstenpakket aan en nemen u de zorg voor uw financiële zaken daadwerkelijk uit handen! U kunt bij ons terecht voor advies over uw hypotheek, verzekeringen, pensioen, vermogen, krediet en meer. Zo heeft u alles dus onder één dak wat veel van onze klanten erg prettig vinden.

In het menu aan de linkerkant kunt u de keuze maken voor het onderwerp waar u graag meer over wilt weten.