Tweeverdieners kunnen meer lenen vanaf 2018

De maximale lening die je mag opnemen voor een woning is de laatste jaren steeds lager geworden. Dit om overkreditering te voorkomen. Maar voor tweeverdieners is er nu goed nieuws: zij mogen vanaf volgend jaar weer ietsje meer lenen bij de aankoop van een huis.

Hoeveel je mag lenen voor een woning is afhankelijk van o.a. je inkomen en de waarde van de woning. Als we kijken naar de waarde van de woning mag je in 2017 maximaal 101% van de waarde lenen. Vanaf 2018 wordt dit 100%. Dit betekent dat huizenkopers vanaf volgend jaar alle bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting en taxatiekosten zelf moeten betalen.

Daarnaast wordt er gekeken naar het inkomen. Tweeverdieners mogen hun inkomen nooit volledig bij elkaar optellen. Op dit moment nemen banken 100% van het hoogste inkomen en 60% van het laagste inkomen mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vanaf 1 januari 2018 wordt de 60% gewijzigd in 70%. Voor een gemiddeld stel betekent dit dat zij € 10.000,- tot € 20.000,- extra kunnen lenen. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren nog verder zal toenemen. Dit is goed nieuws voor tweeverdieners gelet op de alsmaar stijgende woningprijzen.

Wil je weten wat jij kunt lenen voor de aankoop van een woning? Maakt gerust een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.