Profiteren van uw overwaarde

Regelmatig spreken wij mensen die graag de overwaarde in hun woning willen benutten. Bijvoorbeeld om hun huis te verbouwen of om de kinderen financieel verder te helpen. Soms gooit een relatief laag (pensioen)inkomen dan echter roet in het eten. Het opnemen van een (verhoging van de) reguliere hypotheek is dan niet mogelijk. Voor senioren zijn er echter wél mogelijkheden om de overwaarde in de woning op te nemen, in de vorm van een overwaarde hypotheek. We vertellen u er graag meer over.

Overwaarde hypotheek
Er zijn verschillende banken die een speciale overwaarde hypotheek aanbieden voor senioren (vanaf 60 jaar) om de overwaarde in uw huis te benutten. De bank kijkt daarbij niet zozeer naar het inkomen, maar naar de waarde van de woning en de eventuele hypotheek die daar al op rust. Hoe zit een overwaarde hypotheek nu precies in elkaar?

Allereerst bepaalt u welk bedrag u nodig heeft. U kunt eenmalig een bedrag opnemen, maar u kunt ook kiezen voor een maandelijkse opname gedurende een vooraf gekozen periode. Vervolgens gaan wij voor u berekenen of dit mogelijk is gelet op uw leeftijd, de waarde van uw woning en de (eventuele) hypotheek die u al heeft. Een overwaarde hypotheek is mogelijk bij een hypotheekvrij huis, maar ook wanneer u al een hypotheek heeft.

Zodra de hypotheek loopt wordt de rente die u maandelijks aan de bank verschuldigd bent opgeteld bij het hypotheekbedrag. U hoeft de rente dus niet maandelijks te betalen en krijgt daardoor géén extra maandlasten door de opname. Uw totale hypotheek wordt wel hoger. Pas bij verkoop van de woning of bij een overlijden van de langstlevende partner moet de lening worden terugbetaald uit de verkoopopbrengst van de woning. De bank garandeert daarbij dat er nooit een restschuld voor u of uw nabestaanden achterblijft; is de openstaande hypotheek uiteindelijk hoger dan de verkoopopbrengst, dan neemt de bank de restschuld voor haar rekening. Een innovatief product dus dat mooie kansen biedt voor senioren.

Persoonlijk advies
Heeft u interesse in een overwaarde hypotheek en wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust eens contact met ons op!