Aflossingsvrije hypotheek? Doe de risico check!

In het verleden zijn veel hypotheken verstrekt die volledig of grotendeels aflossingsvrij zijn. Daarbij betaal je als klant alleen rente over de hypotheek en wordt er geen aflossing opgebouwd, wat zorgt voor een lage netto maandlast. De helft van de 50-plussers heeft dan ook niet of nauwelijks vermogen opgebouwd om de hypotheek af te lossen.

Het is echter van groot belang regelmatig na te gaan of je hypotheek nog steeds past bij je persoonlijke en financiële situatie. Waar een (deels) aflossingsvrije hypotheek destijds passend was, hoeft dat nu niet meer het geval te zijn. Belangrijke vragen hierbij zijn: kan ik straks weer een nieuwe hypotheek krijgen als de looptijd is verstreken? Kan ik de hypotheek straks nog betalen als ik met pensioen ga? Maar ook: hoe lang is de rente nog aftrekbaar, en wat betekent dit voor mijn maandlast?

Veel 50-plussers gaan er vanuit dat de hypotheek aan het einde van de looptijd automatisch verlengd wordt op basis van de waarde van de woning. Dat is niet het geval. Er wordt in dat geval altijd opnieuw naar het inkomen gekeken. En het is de vraag of het pensioeninkomen (vanaf 55 jaar kijkt de bank standaard ook naar het pensioeninkomen) dan voldoende is voor de hypotheek.

Ons advies is om in ieder geval vanaf je 50e, of zodra de looptijd van de hypotheek nog zo'n 10 jaar is, te kijken naar je hypotheek en bij ons een risico check te laten doen. Dan weet je of je hypotheek nog steeds passend is. Wij bekijken of een nieuwe hypotheek straks mogelijk zal zijn en of het wellicht verstandig is om extra af te gaan lossen op de hypotheek, of  een nieuwe 30-jarige hypotheek af te sluiten vóórdat de oude is afgelopen. Door hier op tijd naar te kijken, kun je ook op tijd actie ondernemen.

Wil je persoonlijk advies over je lopende hypotheek? Maak dan gerust een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.