Tip: kan uw hypotheekrentetarief omlaag?

Datum: 15-06-2016

Wanneer u een hypotheek afsluit, kijkt de bank naar de verhouding van de hoogte van de schuld ten opzichte van de waarde van de woning. Hoe meer u leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger het rentetarief dat zij in rekening brengen. Dit omdat het risico voor de bank groter is. 
 
Nu kan het zo zijn dat deze verhouding gedurende de looptijd van uw hypotheek wijzigt. Bijvoorbeeld omdat uw woning meer waard is geworden, of omdat u aflost op uw hypotheek (maandelijks of eenmalig). Het risico voor de bank wordt dan kleiner. Veel banken passen in deze gevallen echter niet automatisch het rentetarief naar beneden aan. U zult hier als klant zelf actief om moeten vragen. Doordat veel mensen echter niet weten dat dit kan of moet, betalen zij meer hypotheekrente dan zij eigenlijk zouden moeten. Hier valt dus wellicht winst te behalen voor u!
 
Bij veel banken kan de rente tussentijds worden aangepast wanneer deze verhouding (schuld t.o.v. de waarde) daalt. Helaas is er een aantal partijen waarbij de zogenoemde risicoklasse enkel wordt aangepast bij een renteherziening (bijvoorbeeld door een rentemiddeling of bij het aflopen van uw huidige rentevastperiode). 
 

Uw situatie

Wilt u weten of uw bank deze mogelijkheid biedt, en of dit in uw situatie van toepassing is? Neem dan contact met ons op. Wij zoeken het graag voor u uit.
Terug naar het nieuwsoverzicht